6.3.12. Sosiaalinen vaikutus ja tilannetekijät

Sam Sommers: Situation matter (tilannetekijöiden vaikutus)

Videolla esitetään koetilanne pukeutumisen vaikutuksesta ihmisten auttamishalukkuuteen.

Shopping black white -video (englanniksi)

Stereotypiat ja niiden vaikutus (englanniksi).

Miten stereotypiat vaikuttavat videon mukaan?

Millaisia stereotypioita videolla haastatetuilla japanilaisilla on kiinalaisia kohtaan?

Videolla ryhmä ihmisiä kokoontuu pimeään huoneeseen, jolloin ainoa tapa saada tietoa toisesta on puhe. Ihmiset keskustelevat jonkin aikaa ja valot sytytetään. Ihmisen hämmästyvät keskustelukumppaniensa ulkomuodosta ja kansallisuudesta. Pohdi videon perusteella: millaiset seikat luovat ensivaikutelman ihmisestä? Missä määrin pukeutuminen, kansallisuus ja muut ulkoiset seikat luovat käsitystä ihmisestä? Missä tilanteissa videolla kuvattu ennakkoluulojen vaikutus toteutuu myös arkielämässä? (videoon saa englanninkielisen tekstityksen asetuksista)